30.883

Rugăciunea

Mama Tână cosea la ceva. Pe genunchi avea un ștergar nou ce ascundea, pe jumătate, o cusătură. -Ce faci acolo, Mamă Tână? -Rugăciune, draga mumii. -Rugăciune? Nu…coși? -Ba cos, draga […]

Mama Tână cosea la ceva. Pe genunchi avea un ștergar nou ce ascundea, pe jumătate, o cusătură.

-Ce faci acolo, Mamă Tână?

-Rugăciune, draga mumii.

-Rugăciune? Nu…coși?

-Ba cos, draga mumii, cos. Cos la ie.

-Coși? Adică nu…rugăciune?

-Ba cos…o rugăciune!

-Cum?

Să coși o ie, draga mumii, îi rugăciune, trebuie să te rogi Ceriului să-ți pună stelele și luna în pui, să te rogi pământului să-ți pună râurile în ciocănele și florile în picături. Trebuie să te rogi Zânelor-Măiastrelor să-ți pună îndemânarea lor înaintea acului și soarelui să-ți facă strălucitoare pânza. Să coși o ie e o rugăciune din care tu om muritor înveți și după care te miri că mâna ta a primit darul de a face arniciul și pânza, strai de îngeri.

-Eu…nu știu să mă rog așa.

-Îi învăța, draga mumii, îi învăța.

Și Mama Tână mi-a pus ața în ac și m-a învățat primele cuvinte ale rugăciunii. Acul meu scria pe pânză, încet, căci straiul de îngeri se face cu trudă și…să coși o ie e o rugăciune.

-Iar s-o porți e o binecuvântare, draga mumii.

De Maria Grancea

Fragment din volumul „Povești din Avrigul meu frumos” Editura RCV Publishing, 2016.

 

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.