24.815

Păpușarul

Păpușarul este o piesă de teatru specială. Am fost aseară cu mama și am văzut tot. Acest spectacol se referă la suferințele oamenilor și copiilor evrei din lagărele naziste. Piesa […]

Păpușarul este o piesă de teatru specială. Am fost aseară cu mama și am văzut tot. Acest spectacol se referă la suferințele oamenilor și copiilor evrei din lagărele naziste. Piesa e cu actori simpatici și amuzanți. Ei sunt și triști, cu o mare durere în ochi, dar și veseli. Nu știu dacă veselia e din supărare.

În piesa Păpușarul este vorba despre un om, pe nume Finkelbaum, care era de meserie păpușar. Fusese  în lagăr. Într-o zi, a fugit cu prietenul lui, un personaj parcă din povești, care seamănă puțin cu bunicul meu, care a murit astă-toamnă, numai că el avea o chelie mare și lucioasă.

Din păcate, toată familia lui Samuel Finkelbaum a fost ucisă de naziști. Săracul de el, și-a amintit că a văzut-o pe soția lui într-o groapă. A plâns așa de rău! O iubea foarte mult, pentru că era frumoasă și avea părul lung și creț. A plâns pentru că Rașela era însărcinată cu copilul lor. A murit și el. Mi-a fost milă de ei.

După ce a fugit din lagăr, Samuel a fost disperat. A rămas 5 ani după terminarea războiului într-un apartament micuț și urât. Credea că încă e război. El a făcut cu mâna lui niște păpuși, cu gândul la cei din familia lui. O păpușă pentru tatăl lui, pentru mama lui și pentru alții din gașcă. Samuel vorbea cu ele ca și cu oamenii vii. Eu am crezut că e nebun la început, cam dădea din picioare și parcă îl durea ceva. Mama mi-a spus că îl durea sufletul. Și poate că era nebun, dar asta era asta din cauza suferințelor. Se credea cel mai tare păpușar din lume. Râdea, plângea, dansa, cânta, dar din cauză că îi era dor de Rașela. Uneori, vorbeau și păpușile cu el.

Proprietăreasa, care e Natalie Ester de pe Facebook, a vrut să-l scoată afară din apartament și a adus mulți oameni să-i spună că războiul s-a terminat. Samuel nu voia să deschidă ușa, n-o credea și vorbea prin gaura cheii.

Până la urmă, Natalie l-a adus pe prietenul lui, cu care evadase din lagăr. El a cumpărat niște bilete de tren, sperând că vine și Finkelbaum la el în țară, dar au băut ceva dintr-o sticlă, au plâns puțin, apoi prietenul din lagăr s-a dezbrăcat și și-a scos cămașa de pe el. N-au mai plecat nicăieri, au rămas acolo.

 La sfârșit, proprietăresa striga: „Domnule Finkelbaum, domnule Finkelbaum, nuuuu!”

Apoi s-a lăsat un fum trist și horor, ca cel din lagăr, când naziștii îi gazau pe evrei și au dispărut toate păpușile, încet.

Andrei Cristian Mateescu, 10 ani.

Foto: TES

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.