15.746

Alexandrina, o viață de coșmar

Povestea Alexandrinei – o viaţă de calvar, trecută sub tăcere. Totuşi, despre endometrioza nu vorbeşte nimeni! Dacă sunteţi femei, ştiţi cum ni se spune încă din copilărie. Trebuie să înduri […]

Povestea Alexandrinei – o viaţă de calvar, trecută sub tăcere. Totuşi, despre endometrioza nu vorbeşte nimeni!

Dacă sunteţi femei, ştiţi cum ni se spune încă din copilărie. Trebuie să înduri multe, inclusiv durerile lunare, aşa că nu e cazul să te plângi sau să cauţi ajutor. Aşa a fost şi cazul meu şi a multor altor femei cu endometrioză. Nu-i aşa că nici nu aţi auzit de afecţiunea asta? Sau poate că aţi citit ceva, fugar, cum că ar fi “boala neiubirii”.

Cu toate astea, în România anului 2018, în lumea anului 2018, endometrioza face ravagii. Eu am 34 de ani. Două operaţii la activ. Ani întregi de durere, hemoragii, nopţi nedormite, gânduri negre, doctori care habar nu aveau sau nu se oboseau să explice clar ce este endometrioza.

Eu, însă, am avut mare noroc. Cum jobul meu implică research, după prima operaţie din 2014 asta am făcut: documentare extinsă pentru mine. Pentru că vedeam şi eu că, în cazul endometriozei, doctorii sunt limitaţi.

Pe scurt, vă voi spune aşa: endometrioza este un ţesut asemănător căptuşelii uterului, prezent în alte zone din corp: ovare, regiunea pelvina, colon, vezică urinară, uneori chiar plămâni. Cei mai mulţi doctori, cei care nu au avut de-a face cu cazuri grave (care sunt, credeţi-mă, foarte multe) zic că endometrioza ţine numai de ovare. Adică ai un chist care e endometriozic. Soluţia sunt anticoncepţionalele sau, dacă se agravează situaţia, operaţia.

În practică, însă, lucrurile sunt mult mai complexe. Asta am învăţat-o acum după atâţia ani de citit şi, apoi, după lungile discuţii cu doctorul care m-a operat în 2016 şi care da, chiar ştie despre boala asta.

Endometrioza înseamnă şi chisturi ovariene, însă se poate manifesta şi prin aderenţe care îţi leagă efectiv toate organele, şi prin noduli endometriozici care apar pe colon, vezică sau cine ştie pe unde. Bineînţeles, riscul de ocluzie intestinală este foarte mare. Infertilitatea este iar o problemă majoră deşi eu, recunosc, nici nu m-am gândit la asta. Pentru că eu, asemenea multor alte femei cu endometrioză, am avut o formă gravă care îmi punea în pericol viaţa.

Despre endometrioză circula o groază de teorii: că menopauza ar rezolva-o, ca anticoncepţionalele ar ţine-o sub control, că este doar un moft, că este pe fond psihic, că are cauze emoţionale etc. Niciuna nu este pe deplin adevărată. Adevărul este că endometrioza nu are rezolvare.

Eu? Eu am trecut peste toate. Sunt bine. Uneori chiar foarte bine. Uneori chiar uit de endometrioză. Ce nu mă lasă să închid de tot capitolul ăsta?

Conştiinţa. Tot ceea ce am trăit. Tot ceea ce ştiu. Tot ceea ce citesc zilnic pe grupurile de suport pentru endometrioză.

Din ce în ce mai multe femei au endometrioză. Severă. Se luptă. Se duc la medici care nu ştiu. Se operează de mai multe ori înainte de a găsi un specialist în asta. Pierd nu numai nopţi. Pierd oameni dragi. Joburi. Dar continuă.

Şi, când le văd pe ele aşa, îmi dau seama că nu, nu e cazul să închid capitolul ăsta. Nimeni cu endometrioză nu ar trebui să închidă de tot capitolul ăsta.

De ce scriu toate astea, acum, aici?

Pentru că da, conştientizarea asupra importanţei endometriozei trebuie făcută constant. Mereu. Până când toţi vor şti ce înseamnă.

Şi mai am un motiv. Pentru că zilele trecute am citit cazul Alexandrinei Stanculeanu şi am plâns.

Obişnuiam să cred că ce mi s-a întâmplat mie e îngrozitor. Cumva, mă simţeam mândră că am reuşit să trec peste toate astea şi acum să fiu bine.

Însă nu. Ce i se întâmplă acum Alexandrinei e de 10 ori mai rău. Puterea ei e de 10 ori mai mare.

Vă voi spune, pe scurt, povestea ei.

Alexandrina a fost una dintre acele fete cu “dureri la ciclu”. Dureri pe care trebuia să le suporte. Doar era femeie. Numai că, în timp, lucrurile s-au agravat: chisturi ovariene care creşteau văzând cu ochii, administrarea fără succes a anticoncepţionalelor, un flutter atrial făcut la 20 de ani, pus tocmai pe seama pastilelor contraceptive, operaţie de extirpare a chisturilor endometriozice, operaţie de apendicită despre care acum se spune că ar fi fost tot o complicaţie a endometriozei, o hernie epigastrică, o intervenţie în care i-au tăiat 35 de cm din colon deoarece făcuse ocluzie intestinală prin obstrucţie, o altă intervenţie pentru “abdomen învăluit complet în endometrioza”, după care o histerectomie totală în 2017. (toate povestea şi tot parcursul Alexandrinei îl puteţi citi aici: http://eusiendometrioza.ro/apel-umanitar-pentru-alexandrina/ )

Dar endometrioza nu s-a oprit aici. Complicaţiile de pe colon rămăseseră.

Aşa că astăzi, acum, Alexandrina se afla în faţa unei alte operaţii, sperăm ultima, de endometrioză colo rectala. Este programată în Franţa, la operaţie, în data de 16 februarie 2018.

Pe 10 trebuie să plece. Singură. Pentru că încă mai are nevoie de 2500 de euro pentru plata intervenţiei plus costurile de cazare. Aşadar, nu-şi mai permite şi un însoţitor.

Eu? Eu am avut noroc. Pe lângă stresul bolii şi al complicaţiilor, nu am avut grija banilor.

Nici nu vreau să mă gândesc ce este în sufletul Alexandrinei când trebuie să gestioneze şi partea aceasta.

Statul român nu face nimic pentru pacientele cu endometrioză. Personal, nici nu cred că va face vreodată.

Însă eu cred cu tărie în puterea oamenilor de a face bine. Acum 2 săptămâni noi, fetele de pe grupurile de suport Facebook pentru endometrioză, am mai făcut o “companie” pentru o altă fată aflată în suferinţă, care încă nu strânsese toţi banii necesari operaţiei. Banii s-au strâns. Fata s-a operat şi e bine.

Sunt convinsă că la fel se va întâmpla şi cu Alexandrina. Pentru că da, statul nu face nimic, însă ceva în noi, în oamenii acestei ţări s-a schimbat. Ştim că nu mai trebuie să aşteptăm de la alţii. Ştim că din puţinul nostru putem face un bine mare. Ştim că, dacă noi suntem bine, putem face un gest mic, dar important pentru altul. Parcă am început să conştientizăm mai mult cât de util este să ajutăm.

Acum e momentul. Gândiţi-vă la asta: dacă doar 800 de persoane ar dona numai 20 de lei, Alexandrina ar strânge banii, s-ar opera şi ar avea o altă şansă la o viaţă normală.

De atât de puţin e nevoie pentru a face o minune. Pentru a face o minune, nu a o aştepta.

Dacă vreţi să o ajutaţi şi voi pe Alexandrina, o puteţi face în conturile de mai jos:

În lei: RO62INGB0000999905266701
În Euro: RO 30 INGB 0000999907569960
Ambele deschise la ING Bank pe numele pe numele  Stănculeanu Maria – Alexandrina.

Surse de informare privind endometrioza:

Prima platformă despre endometrioză din România Endometrioză.ro:
http://endometrioză.ro/category/opinii/ Grupul Facebook Eu şi Endometrioza https://www.facebook.com/groups/212620512488627/
Pagina Asociației Eu și Endometrioza: https://www.facebook.com/AsociatiaEusiEndometrioza/
http://endometriosis.org/

Marina Râșnoveanu

 

Comments

comments

Despre admin

Editura MATEESCU a luat fiinţă în luna august a anului 2008 din iniţiativa a doi jurnalişti bucureşteni, Dana Fodor și Răzvan Mateescu care au lucrat ca reporteri speciali în cadrul mai multor cotidiene centrale şi reviste. Aceştia vor să împărtăşească publicului larg câte puţin din experienţa lor de aproape două decenii pe tărâmul presei scrise.