Misterul de la mănăstirea Chiajna

O situație incredibilă se petrece la ora actuală pe terenul din jurul mănăstirii Chiajna: țiganii au săpat cu ajutorul unor excavatoare canale adânci în apropiere de monument, iar construcția riscă să o ia la vale. După trei veacuri de verticalitate, ctitoria domnitorului Mavrogheni va fi, în sfârșit, distrusă.

Am reușit, cu mare greutate, să luăm legătura cu persoanele implicate în activitatea lăcașului de cult, organizat în jurul acestor ruine istorice: călugărul Gavriil, preot slujitor și starețul Atanasie Bădulescu. Pe internet există, probabil și în presa scrisă, mai multe apeluri făcute către credincioși pentru a ajuta sfânta mănăstire. La prima vedere, oamenii pot crede că donațiile lor ar fi necesare pentru refacerea –reconstrucția monumentului istoric ctitorit de Mavrogheni. În realitate, însă, ruinele au fost împrejmuite cu un gard metalic pus pe o fundație de beton, fără să existe niciun fel de urmă a începerii vreunei lucrări efective de restaurare, ci doar două icoane aninate de pereții afumați din interior. Într-adevăr, în apropiere au fost construite, cu efortul financiar al credincioșilor, o bisericuță din lemn, un paraclis unde se țin slujbele și două chilii. Dar asta nu pare să aibă vreo legătură cu refacerea vechii mănăstiri care este folosită, mai departe, în scop publicitar. Să vedem până când!

Am urmărit subiectul „Chiajna” de mai bine de zece ani, publicând articole pe această temă în cotidienele Național, Libertatea, Adevărul și în revista Lumea Credinței. Întrebarea firească, de fiecare dată, adresată celor de la Patriarhie a fost dacă acest lăcaș de cult va fi refăcut vreodată. Lucrurile nu sunt clare nici acum.

Împrejurimile acestui monument erau, cu ani în urmă, netede ca-n palmă, chiar dacă înțesate de gunoaie. Mai nou, însă, de jur-împrejurul mănăstirii Chiajna, țiganii sapă terenul cu ajutorul unor excavatoare mari (erau patru ieri!). Aspectul este unul selenar, plin de cratere uriașe, iar șanțurile, de până la 10 metri adâncime, se pot surpa oricând peste căutătorii de fier vechi.

Și iar ne punem câteva întrebări justificate: ale cui sunt aceste excavatoare de mari dimensiuni? Cum circulă ele pe străzile Bucureștiului ca să ajungă aici? Poliția nu-i întreabă nimic pe cei care le conduc? Treaba pe care o fac ele (excavatoarele) acolo de cine e plătită?

Rezistența terenului a fost slăbită serios din această cauză. Nu trebuie să ai doctoratul în arhitectură sau construcții ca să realizezi asta. O alunecare de pământ, care să ducă la vale însăși clădirea veche de trei secole, pare iminentă.

Contactat telefonic, părintele Gavriil nu ne-a putut oferi prea multe informații despre ceea ce se întâmplă acolo. Ne-a zis doar că în zonă sunt „niște oameni care strâng fierul vechi, din asta trăiesc” și că „nu se poate pune nimeni cu țiganii”. Părintele Gavriil ne-a mai spus că „el se ocupă doar de slujbe” și că alte amănunte referitoare la mănăstirea Chiajna ne poate da starețul Atanasie.

Ne-a invitat să-i căutăm numărul de telefon pe internet, spunându-ne că el nu ni-l poate da. I-am răspuns că l-am găsit deja și că l-am sunat și cu o zi în urmă pe stareț, dar că nu a răspuns la niciun apel. „Probabil că nu vă cunoaște numărul..”, a explicat părintele Gavriil.

Deci, dacă nu știe cine-l sună, starețul nu răspunde. Chiar dacă este un număr de telefon PUBLIC, pus pe internet, la care creștinul binevoitor poate să sune și să discute cu părintele pentru eventualele donații.

După ce am lăsat să treacă puțin timp de la discuția avută cu părintele Gavriil și să aibă vreme să-l anunțe pe stareț, am sunat din nou, la același număr de telefon al părintelui Atanasie. Ei, de data asta a cunoscut numărul și mi-a răspuns. Dar sfinția sa n-a putut să dea niciun fel de relații despre ceea ce se întâmplă la mănăstirea Chiajna. L-am întrebat atât: dacă mănăstirea va fi demolată și se va reconstrui alta sau dacă se va reface cea existentă. „Nu vă pot spune nici da nici nu. Vă rog să luați legătura cu Arhiepiscopia Bucureștilor.”

Vom încerca în zilele următoare să aflăm și punctul de vedere al acestei instituții, privitor la mănăstirea Chiajna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back To Top